Voor jou een vraag, voor de negentien hostessen van Samsung een weet. Op vrijdag 8 maart mochten de geselecteerde hostessen van Hostessbureau de lancering van de Galaxy S10 promoten in negentien Media Markten in Nederland. Een erebaantje natuurlijk! Hoe zag deze hostess inzet eruit? Hoe zijn de gastvrouwen geselecteerd voor deze lanceringscampagne van Samsung en vooral: hoe verliep de campagne in de Media Markt. In deze blog praten we je bij!

De selectieprocedure van Hostessbureau

Niet iedereen is een goede hostess. En gelukkig maar! Het is een verantwoordelijke baan waar veel bij komt kijken. Een hostess is het gezicht van merk. Niet alleen moet dit gezicht representatief zijn en een klantvriendelijke uitstraling hebben, ook moet het gezicht passen bij het merk. Je kunt als bureau alleen de juiste hostess selecteren als je het merk goed kent en weet wat de klant wil uitstralen.

Competenties en kwaliteiten van een goede hostess

First things first: om geselecteerd te worden voor een hostess campagne, moet een hostess eerst door de selectieprocedure komen van Hostessbureau. Om door deze selectieprocedure te komen, moet je als hostess beschikken over bepaalde competenties en voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Solliciteer direct als hostess.

Sociaal

Een goede hostess is sociaalvaardig. Je hebt een empathisch vermogen en weet precies wanneer je op iemand af moet stappen en wanneer je jezelf onzichtbaar moet maken. Vragende ogen vallen jou meteen op en een knikje dat alles duidelijk is, spreekt boekdelen.

Oplossingsgericht

Een hostess ziet nooit beren op de weg en denkt altijd in oplossingen. De hostessen van Hostessbureau worden ingezet op uiteenlopende evenementen, beurzen of congressen. Door drukte kan een campagne anders lopen dan gedacht. Dit zorgt echter nooit voor stress. Er wordt geobserveerd en geanticipeerd en de beren op de weg verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Klantvriendelijk/klantgerichtheid

Dit is een van de belangrijkste competenties voor een hostess. Het gezicht van het merk, het verlengstuk van de opdrachtgever. Als hostess ben jij er voor de klanten. Je bent het antwoord op de vraag, de hartelijke ontvangst en de glimlach in het voorbijgaan. Alles wat een hostess zegt, doet of denkt is klantvriendelijk.

Representatief

Het uiterlijk en de uitstraling van de hostess moeten toegankelijk zijn. Een hostess is geen model maar moet er wel goed en vooral verzorgd uitzien. Door een representatief uiterlijk ben je als hostess makkelijker benaderbaar en dat is precies de bedoeling.


Beschik jij over deze competenties?


Sollicitatieprocedure Hostessbureau

De competenties zijn in huis. Nu de hostess nog! Om een hostess goed te leren kennen gaat de recruiter van Hostessbureau het gesprek met ze aan. Eerst telefonisch: we gaan af op een foto en een stem. Heeft dit gesprek ons nieuwsgierig gemaakt? Dan wordt de sollicitant uitgenodigd op gesprek.

We leren de hostess in dit gesprek echt goed kennen en het leuke is:

wat wij in dit gesprek zien bij de sollicitant is precies wat de klant gaat zien in het veld.

Een gekwalificeerde hostess moet een goed gesprek kunnen voeren. Vriendelijk, representatief, geïnteresseerd. Het gesprek is de proef op de som voor het echte werk!

Jara Balkestein is Recruiter bij Hostessbureau.

Ik vraag altijd direct of ze zichzelf kunnen pitchen. Vraag – antwoord kan soms te makkelijk zijn. Bij een pitch of presentatie moet de hostess ook echt rekening houden met de manier waarop hij/zij zichzelf neerzet. De houding moet goed en zelfverzekerd zijn, ik moet meteen enthousiast worden van het verhaal en een grapje tussendoor doet het natuurlijk altijd goed. Als ze humor laten zien, betekent dit dat ze dit in het veld ook hebben en ook weten wanneer ze dit gepast in kunnen zetten. Humor laat zien dat je kunt relativeren en je omgeving kunt lezen. Dit zijn skills die voor ons het verschil gaan maken op een campagne.

Selectieprocedure Samsung

Hostess activeert doelgroep in de Media Markt

Waar heeft Hostessbureau op gelet tijdens de selectie van de Samsung hostessen? We vroegen het Jara Balkestein.

Deze campagne ging om de lancering van het nieuwste model van Samsung. Een heel belangrijk moment, een prachtig merk en een gloednieuw product. De kwaliteitseisen die wij als bureau stellen waren hier dus heel belangrijk. De competentie die ik hier voor deze campagne aan wilde toevoegen is: proactiviteit. Je weet niet of het rustig is of druk op de locaties. Als het rustig is moeten de hostessen heel actief de doelgroep aanspreken en uitnodigen in de shop-in-shop. Er moet voortdurend reuring zijn bij de stand. Drukte trekt drukte! Hierbij is een proactieve houding heel belangrijk.

Explore the Galaxy S10!

Samenwerken met Samsung collega in de Media Markt

Voor de lancering van de Galaxy S10 wilde Samsung uitpakken. Hoe Samsung uitpakt? Met deze ingrediënten per vestiging:

  • Twee trosjes gebrande heliumballonnen
  • Een statafel met blauwe tafelrok
  • Drankjes in gebrande Samsung bekertjes
  • 120 cakejes met het Samsunglogo in glazuur on top
  • Een sociaalvaardige, representatieve, klantvriendelijke, oplossingsgerichte hostess!

De hostess ontvangt de klant bij de shop-in-shop, biedt een heerlijk cup cakeje aan, schenkt wat te drinken in en enthousiasmeert de klant vast voor de prachtige Galaxy S10. Een hartelijke ontvangst is namelijk het halve werk!

Heliumballonnen maken het plaatje compleet

On the road!

Het is vrijdag 8 maart , Hilversum 07:00 uur s’ochtends. Projectmanager Myrthe van Schaik en Planner Fabienne Frölich vangen de eerste hostessen op die naar campagne vertrekken. Ze worden ontvangen met een kopje koffie en een laatste motivation pitch om te gaan knallen vandaag! De laatste vraag wordt gesteld, de autosleutels worden meegegeven en Hostessbureau wenst iedereen een goede campagne! Op naar de Media Markt!

Daarna scheiden de wegen van de negentien hostessen. Van Leeuwarden tot Rotterdam, van Amsterdam tot Heerlen en alle Media Markten daartussenin met een Samsung shop-in-shop.

Klaar voor de start…..?

Rond 09:00 waren alle hostessen op locatie. Ze stelden zich voor aan de shop-in-shop medewerkers en zetten alles klaar. Cakejes op de statafel, Samsung jurkje werd aangetrokken en de laatste make-up bijgewerkt. Stilte voor de stom………..GO!

Stilte voor de storm

Een goed welkom is het halve werk

En op negentien locaties ging de Samsung campagne van start. Er werd geïnformeerd, geactiveerd, geënthousiasmeerd. Onze hostessen heetten iedereen welkom bij de shop-in-shop. Hoe gaat dat welkom heten precies in zijn werk? Hoe doe je dat als hostess? Wij vroegen het een van de hostessen Jessica de Namen. Zij neemt ons stapsgewijs mee.

Presentatie moet perfect zijn

Laat ik bij het begin beginnen. De presentatie van de stand moet picobello zijn. Alles moet er netjes uitzien en de hostess al helemaal. De juiste kleding voor de hostess is dus super belangrijk. We hadden nu een mooi Samsung jurkje, helemaal in de stijl van het merk. Deze hostess kleding maakt de uitstraling helemaal af en daardoor voel je je als hostess ook meer een verlengstuk van het merk.

Blijf lachen

Bij een goede ontvangst van de klant is het ten eerste belangrijk dat je lacht. Een lachend gezicht is veel hartelijker dan een serieus gezicht. Het klinkt logisch maar let er maar eens op hoe weinig mensen naar je lachen als ze je aanspreken. Het mooie is ook: door te lachen heet je ook mensen welkom waar je je nog helemaal niet op richtte. Je bereik is veel groter dan je denkt!

De doelgroep wordt verrast bij de shop

Wacht niet tot de mensen jou gedag zeggen

Een hostess moet de bezoeker eigenlijk altijd voor zijn met ‘gedag’ zeggen. Natuurlijk gebeurt het dat de bezoeker eerder is en dat is ook niet erg. Maar dan kan het overkomen alsof je gedag terug zegt terwijl jij juist namens het merk de klant wilt verwelkomen. Dit betekent dat je initiatief moet nemen.

Zorg voor een goede openingszin, gekoppeld aan een vraag

Je hebt geen tijd voor een gesprek van een half uur dus moet je de klant meteen triggeren of van dienst zijn. Het is daarom belangrijk de klant eerst te verwelkomen met een pakkende zin als: ‘Hallo Meneer, welkom bij de shop-in-shop van Samsung. Vandaag wordt de Galaxy S10 gelanceerd. Heeft u daar interesse in?’. De klant voelt zich welkom, het is meteen duidelijk wat er gaande is en je polst voor jezelf of de klant al met een doel naar de shop-in-shop komt.

Leg de geïnteresseerde klant meteen in de watten

De mensen die oprechte interesse hebben in Samsung of de Galaxy wil je natuurlijk extra in de watten leggen met de middelen die voor handen zijn. Ik bood dus meteen een lekker cakeje en wat te drinken aan. Het is zonde als je het moment voorbij laat gaan om de klant te verrassen. Door al deze 4 elementen te combineren in 1 moment van welkom heb je de complete beleving voor de klant.

Ontdek de nieuwste telefoon van Samsung

Goede overdracht

Een moment van welkom kan niet heel lang duren, anders is het geen welkom meer. Voor een goed verloop van de merkactivatie dien je als hostess aan te voelen hoeveel tijd je voor een klant hebt. Is het druk? Wachten er meer mensen? Als dat zo is, moet je ook snel weer naar de volgende klant. Dan is het zaak de klant over te dragen naar je Samsung collega voor inhoudelijke vragen of af te ronden door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Kijkt u even lekker rond, en als u nog vragen heeft kunt u terecht bij mijn collega’. Als er wel meer tijd is kan het praatje met de klant wat langer duren. Je moet als hostess ogen in je rug hebben en voelsprieten op je hoofd. Weet voortdurend wat er speelt zodat je elk moment goed besteedt tijdens een campagne.”

Evaluatie campagne

De laatste cupcake is gegeven, de laatste jus is geschonken. De Media Markt gaat zo sluiten en de hostessen hebben alles gegeven wat ze in zich hadden om de Galaxy S10 op de kaart te zetten. De campagne zit er op. Let’s evaluate!

Hostessbureau haalt de bereikcijfers uit de rapportage van de hostessen. Deze rapportage is het naslagwerk van de campagne, de overdracht voor de projectmanager en daarmee een belangrijk onderdeel van de werkdag van een hostess. Hieronder de highlights van deze Samsung campagne in de Media Markt!

Reacties doelgroep waren uitsluitend positief

De campagne werd enorm gewaardeerd door de doelgroep en de cupcakes vielen in de smaak. De hostessen merkten echt dat de klanten blij verrast waren met zo’n feestelijke ontvangst bij de shop-in-shop. Leuk om te merken. Daar doe je het voor.

Bereikcijfers


Er zijn bij elkaar een grove 500 telefoons verkocht. Dit is een mooie score, zeker omdat er op een aantal vestigingen geen juiste levering was gebracht. Ook met het oog daarop was het heel waardevol dat onze hostessen aanwezig waren om de klant te ontvangen. Mensen die achter het net visten door de verkeerde levering, werden toch blij gemaakt met een hapje en een drankje. Op bijna alle locaties zijn de cakejes opgegaan.

Samenwerking met collega’s


Op alle locaties waren zowel de Samsung medewerkers als het contactpersoon van Media Markt zeer tevreden over de inzet. We hebben niet alleen Samsung in het zonnetje gezet met deze inzet maar ook de Media Markt. Graag gedaan!

Verloop campagne

Bijna alle locaties zijn op tijd begonnen en waren er verder geen bijzonderheden. Daar houden we van!

Galaxy S11?

Wij kijken terug op een zeer geslaagde campagne voor Samsung in de Media Markt. Dank aan alle hostessen voor jullie inzet en proactiviteit. Op naar de Galaxy S11….!?

De Galaxy S10 wordt gelanceerd in de Media Markt