Oplossingsgericht werken is op een doelgerichte manier taken volbrengen. Communiceren is hierbij de key. Wanneer je oplossingsgericht werkt, stem je steeds af met elkaar wat werkt. Het is ook belangrijk om te luisteren naar elkaar om zo tot de beste methode te komen.

 

Wat zijn de uitgangspunten van oplossingsgericht werken?

  1. Stop wanneer iets niet werkt en stel je werkwijze bij.
  2. Denk niet altijd lineair. De oplossing hoeft geen verband te hebben met het probleem.
  3. Houd rekening met verandering en leg je focus op de toekomst. In plaats van het kijken naar problemen uit het verleden, kijk je naar een probleemloze toekomst. Wat moet er veranderen om die problemen niet meer in de toekomst te hebben?
  4. Kleine stapjes zorgen voor grote veranderingen. Het gaat niet om snelheid, maar de ontwikkeling in de juiste richting.

 

Welke vragen stel je aan jezelf?

  • Om tot een oplossing te komen, is er een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen:
  • Wat is de gewenste situatie die moet worden bereikt?
  • Is er al iets bereikt? En zo ja, wat?
  • Hoe is dit bereikt?
  • Welke oplossingen hebben in het verleden gewerkt?

 

Probleemoplossend vermogen

Oplossingsgericht werken heeft veel te maken met de competentie probleemoplossend vermogen. Wanneer je beschikt over een probleemoplossend vermogen heb je het vermogen om (snel) met oplossingen te komen als er een probleem wordt gesignaleerd.

 

Oplossingsgericht werken als hostess

Het werken als hostess gaat niet altijd over rozen. Er zijn altijd dingen die fout kunnen gaan. In dat geval is het belangrijk om als hostess oplossingsgericht te werken. Sta niet te lang stil bij het probleem of eventuele fouten die gemaakt zijn, maar vraag aan jezelf hoe je het kunt oplossen. Kijk naar de toekomst en achterhaal wat er nodig is om het probleem weg te werken.

 

Benieuwd naar alle competenties die van belang zijn voor een hostess?