Een competentie is het vermogen om een taak met de juiste vaardigheden en kennis te verrichten. Competenties zijn vaardigheden die je veelal kunt ontwikkelen. Je moet over verschillende competenties beschikken als je later een beroep gaat uitoefenen. Welke competenties dit precies zijn, verschilt per beroep.

Een hostess die beschikt over de juiste competenties is van grote toegevoegde waarde.

 

Welke competenties heb je nodig als hostess?

Er zijn rond de 65 verschillende competenties. Het verschilt per beroep welke competenties je nodig hebt. Dit zijn de competenties die vaak worden gevraagd bij de functie hostess:

  • Sociabiliteit: misschien wel de meest belangrijke competentie bij het werken als hostess is sociabiliteit. Omdat je continu in contact bent met bezoekers is het belangrijk dat je weet hoe je met ze moet communiceren.
  • Presenteren: je staat als hostess tegenover veel verschillende bezoekers. Je moet het dus niet eng vinden om een beetje in de spotlights te staan. Zo is goed kunnen presenteren een belangrijke competentie.
  • Luisteren: om de bezoekers op hun gemak te stellen is het belangrijk dat je luistert naar hun behoeften en vragen

De competenties waarover je als hostess moet beschikken, zijn over het algemeen terug te leiden naar communicatieve vaardigheden. Verder is het van belang dat je als hostess representatief bent en actief op bezoekers of klanten durft af te stappen. Je bent bent de persoon die alle problemen oplost.

 

Het ontwikkelen van competenties

Studenten krijgen tijdens hun hbo-opleiding veel te maken met competenties. Zo ontwikkelen zij in een aantal jaar verschillende competenties die belangrijk zijn voor hun toekomstige beroep. Ook heb je competenties waar je van nature goed in bent en competenties waar je meer moeite mee hebt. In dit laatste geval kun je deze competenties ontwikkelen door veel te oefenen. Dit kan dus tijdens een studie, maar ook door het volgen van cursussen en trainingen.