De skill proactief houdt in dat een persoon het heft in eigen hand neemt. Voor een hostess houdt dat in dat je bepaalde dingen gewoon doet, zonder dat anderen jou ertoe aanzetten om dit te doen. Een voorbeeld: je staat op een congres. Voordat het begint, krijg je te horen van de opdrachtgever dat de koffiebonen niet zijn geleverd. Voordat de opdrachtgever ook maar iets hoeft te zeggen, stel jij voor dat je snel naar de supermarkt loopt om te voorkomen dat er te weinig koffie zal zijn. Op zo’n moment stelt de hostess zich proactief op.

 

Welke kwaliteiten komen er nog meer bij kijken?

Er zijn verschillende kwaliteiten die komen kijken bij een proactieve houding:

  • Het nemen van initiatief: niet afwachten, juist komen met voorstellen. Ook is een vorm van initiatief nemen het stellen van vragen.
  • Anticiperen op kansen en mogelijke problemen: situaties goed inschatten zodat je bepaalde ontwikkelingen ziet aankomen.
  • Vooruitkijken en toekomstgericht handelen: door vooruit te kijken en ernaar te handelen is de kans groot dat er problemen worden voorkomen.

 

Hoe belangrijk is het om proactief te zijn als hostess?

Het belang van een proactieve houding is heel belangrijk voor een gastdame. Het zou namelijk erg zonde zijn als er problemen ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden. Om een evenement zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om goed op te letten en situaties in te schatten. Andere voordelen van deze competentie zijn:

  • Betere prestaties: als je proactief bent, ben je vaak ook beter in het (her)vormen van je werkomgeving. Hierdoor presteer je beter.
  • Zelfontwikkeling: toekomstgericht handelen, het nemen van initiatief en anticiperen op kansen draagt bij aan persoonlijke groei.
  • Goede kansen arbeidsmarkt: veel bedrijven zijn op  zoek naar proactieve werknemers.

Voor iedere soort hostess is het van groot belang om proactief te zijn. Pas dan kun je van echte toegevoegde waarde zijn als hostess.

Een proactieve hostess

 

Tips om de competentie proactief te ontwikkelen

  1. Wees betrokken: ga de conversatie aan met gasten!
  2. Neem initiatief: zie je dat het kopje van een gast bijna leeg is? Loop er naartoe en vraag of je het kunt bijvullen! Op deze manier verras je de gast en ben je degene een stap voor!
  3. Participeer: wees niet passief, maar juist actief!